TEKE Oy            phone0407302862            emailmyynti@teke.fi

Pölyttömät puhdistukset

Sponge-Jet on lähes pölytön, ympäristöystävällinen puhallus-/ puhdistusmenetelmä, mitä käytetään pölyämisen sekä ilmaan leviävien puhallusjäämien minimoimiseksi. Itse puhallusmateriaali koostuu solumatriisista eli "sienestä" ja sen sisällä on koteloituneena varsinainen puhallusaine. Puhallusaineita ovat esimerkiksi erikokoiset ja muotoiset alumiinioksidipartikkelit puhdistukseen ja profilointiin.

  • Lähes pölyttömän puhallusprosessin ansiosta näkyvyys puhalluksen aikana on hyvä.
  • Puhalletusta pinnasta tulee puhtaampi kuin perinteisillä menetelmillä. Tämä todetaan esimerkiksi SFS-EN ISO 8502-3 teippitestillä.
  • Profiilia voidaan säätää lähes portaattomasti 0-100 mikrometrin välillä. Sillä voidaan poistaa jopa pelkkiä pintakerroksia.
  • Puhallusmateriaali ei kimpoa kauas ja on kevyt; helppo kontolloida kimmokesuojausten avulla ja jälkisiivoukset on helppo tehdä.
  • Kierrätettävyyden ansioista puhallusjätteen määrä on selvästi pienempi; voi olla suurikin kustannusetu.

Sopii monien materiaalien puhdistukseen: metalli, betoni, puu, lasikuitu, komposiitti jne.

Pölyttömyys perustuu siihen, että puhdistettavan/profiloitavan pinnan hiukkaset tarttuvat puhallussienen sisään, eivätkä ne leviä ympäristöön.

Puhallusmateriaali osuu pintaa suurella nopeudella (n.850km/h), mutta pienellä paineella ja irroittaa pintamateriaalin joka tarttuu puhallussienen sisään aiheuttamatta pölyä ympäristöön.
Yli 90 % puhallussienen liike-energiasta kuluu törmäyksessä, jolloin puhallusmateriaali ei leviä vaan kimpoaa suoraan alas törmäyksen jälkeen.

Valittavana on lukuisia vaihtoehtoja, joilla saadaan haluttu pinta aikaiseksi

  • Profilointi
  • Kuorinta
  • Kiillotus
  • Puhdistus

Pölyttömyyden ansiosta menetelmä on turvallinen ja näkyvyys on hyvä puhalluksen aikana. Puhdistukset voidaan tehdä vaikka paperikoneen vieressä koneen ollessa käynnissä, koska puhallus on pölytön ja haitta-aineet sitoutuvat sieneen eivätkä leviä ympäristöön.

Sponge-Jet on hellävarainen ja se on tyypillisesti 2-3 kertaa nopeampaa kuin esimerkiksi lasikuulapuhallus ja puhtausaste on aina selvästi parempi. Kustannussäästöjä saadaan materiaalin kierrättämisen ansiosta. Materiaalia voidaan kierrättää tilanteesta riippuen 3 – 15 kertaa.